2007 m. liepos 5 d., ketvirtadienis

Šis tas apie šunis







Truputis apie šunis



Tarnybiniai šunys






Tarnybiniai šunys laikomi tarnybos reikalams kariuomenėje, pasienio sargyboje, policijoje, jie saugo įvairius objektus, padeda ganyti. Tai aviganiai - vokiečių (Rytų Europos), Kaukazo, Vidurinės Azijos, Pietų Rusijos, škotų (kolis), rotveileriai, erdelterjerai, juodieji terjerai, šnauceriai milžinai, Maskvos sarginiai ir narai.



Šiuos šunis daugiausia augina mėgėjai, tarnybinių šunų klubų nariai. Klubai yra tarnybinių šunų mokymo bei masinio darbo centrai. Klubų nariai sportuoja, parodomuosiuose renginiuose, karinėse sportinėse žaidynėse, kasmet išdresiruoja ir perduoda kariuomenei bei kitoms žinyboms daug šunų.



Šunis klubai veisia ir augina planingai, pagal tam tikras taisykles, stengiamasi ne tik išauginti kuo daugiau šunų, bet ir tobulinti jų tarnybines savybes. Kryžminimui imami geriausi, turintys keturių kartų genealogiją šunys, kurių konstitucija ir dresavimas parodose įvertinti puikiai arba labai gerai.



Klubuose daugiausia (apie 70%) užregistruota vokiečių (Rytų Europos) aviganių. Per daugelį metų buvusioje Tarybų Sąjungoje išvesta nauja aviganių veislė. Šios veislės šunys yra kiek aukštesni, stipresnės ir sausesnės konstitucijos, ištvermingesni ir darbštesni vokiečių aviganiai. Juos galima auginti įvairiose klimato zonose. Tarp karinių šunų, kurie saugo valstybės sienas, karinius, pramonės ir kitus ūkio objektus, daugiausia yra šių aviganių. Šie šunys taip pat moka ieškoti rudų ir dujų, suranda ir gelbsti nukentėjusius žmones, tarnauja kitose specialiose tarnybose (sanitarinėje, ryšių, minų ieškojimo).



Kaukazo, Vidurinės Azijos, Pietų Rusijos aviganiai, juodasis terjeras, Maskvos sarginiai ir narai saugo įvairius objektus, naminius galvijus.



Škotų aviganiai, erdelterjerai, rotveileriai šnauceriai milžinai daugiausia saugo turtą, bet tinka ir sportui. Škotų aviganiai ir erdelterjerai yra geri aklųjų palydovai; škotų aviganiai padeda ganyti.



Bokseriai, dogai, niūfaundlendai, senbernarai, dobermenai pinčeriai laikomi tarnybiniais sportiniais šunimis, bet kai kurie jų gali būti vien tarnybiniai.



Vokiečių (Rytų Europos) aviganius, kolius, erdelterjerus, juoduosius terjerus, narus senbernarus ir šnaucerius milžinus galima laikyti ir kambaryje ir lauke. Trumpaplaukiai šunys (dobermanai, bokseriai, dogai) laikomi šiltai.
Medžiokliniai šunys
Su medžiokliniais šunimis medžiojama. Tai kurtai (rusų, rusų stepių, tazai, chortai), skalikai (rusų, rusų baltmargiai, estų), laikos (europinė rusų, Vakarų Sibiro, Rytų Sibiro, Karelijos - Suomijos), paukštšuniai (vokiečių paukštšuniai anglų, airių ir škotų seteriai, pointeriai), spanieliai, urviniai šunys (foksterjerai ir taksai). Yra daugiau kaip 100 medžioklinių šunų veislių. Kiškius arba lapes galima medžioti su kurtais arba skalikais, paukščius - su seteriais, pointeriais, vokiečių paukštšuniais arba spanieliais, urvinius žvėris - su foksterjerais arba taksai. Laika - universalus šuo; su ja medžiojami miško paukščiai, fazanai, antys, maži žvėreliai, lokiai, briedžiai.
Skalikus, kurtus, laikas, šiurkščiaplaukius foksterjerus galima laikyti šaltai, kieme; kitus šunis - šiltoje patalpoje arba bute.
Šių veislių savininkai yra medžioklinių šunų klubų nariai.
Dekoratyviniai šunys
Dekoratyviniai šunys dažniausiai nedideli, kambariniai. Tai bolondės, smulkieji terjerai, špicai, mažieji ir nykštukiniai pinčeriai, nykštukiniai pudeliai, pekinai, japonų chinai, či-chua-chua ir kiti.
Dekoratyvinių šunų augintojai yra šunų mėgėjų klubų arba draugijų nariai.

2 komentarai:

VYTAUTĖ rašė...

o galite parašyti apie fokstejierus šiurkščeplaukius jie tikrai nuostabūs ;D [;

VYTAUTĖ rašė...

oj apie foksus yra