2007 m. liepos 6 d., penktadienis

Šunų auklėjmas ir dresavimas




Norint turėti gerą šunį, reikia jį teisingai auklėti ir dresuoti. Griežtos ribos tarp auklėjimo ir dresavimo nėra. Šuniukai turi atlikti paprastas užduotis, o sąlyginiai refleksai ir įgūdžiai ugdomi žaidimais, švelnumu, atlyginimu skanėstais. Šuniukas pratinamas prie vardo, antkaklio, pavadėlio, vietos, švaros, mokomas prieiti kviečiamas, draudžiančių komandų. Suaugęs šuo, pradėtas dresuoti 8 - 10 mėnesių, turi atlikti sudėtingesnes užduotis; iš jo primygtiniau reikalaujama. Suaugę šunys dresuojami pagal bendrą kursą, o vėliau rengiami specialioms tarnyboms.


Medžiokliniai šunys dresuojami lauke ar miške.






Privalu




Jei sumanei įsigyti šunį, turi žinoti šias taisykles:




  • Šiukštu negalima leisti šuns miegoti kartu lovoje.


  • Šuo turi žinoti savo vietą.


  • Per daug jo neošlepink.


  • Kasdien, nesvarbu koks oras, reikia keturkojį vedžioti į lauką palakstyti. Geriausia 3 - 4 kartus per dieną. Beje, šunys mėgsta ilgus pasivaikščiojimus.


  • Kad šuo būtų sveikas turi gauti specialaus šunų ėdalo ir specialių vitaminų (dažniausiai lazdelės, o kartais ir kaulo formos)


  • Šunis privalu dresuoti (kad ir pačiam). Jie turi mokytis kaip ir mes. Beje jums bus papraščiau, nes jis klausys jūsų išmokytų komandų.


  • Šuo ne žaisliukas.


  • Už tai ką padaro negerai, reikia šunį baustį, kad išmoktų gerai elgtis.


  • Keturkojus reikia šukuoti, maudyti, šerti, mokyti, prižiūrėti, mylėti bei globoti.


  • Nepamiršk, šunis privaloma vedžioti pas veterinarą ir kas metus paskiepyti.


Dresavimas



Dresavimas - paklusnumo pagrindas. Tai šuns mokymas vykdyti papraščiausius paliepimus: sėdėti, stovėti, ateiti, eiti greta, gulti, pulti ir t.t. Kai šuo jau įpras jūsų klausyti, drauge galėsite atlikti įvairiausių linksmų dalykų. Geriausių mokymo rezultatų galima pasiekti, kai šuo 8 savaičių ir iki 7 mėnesių amžiaus.



Šuns mokymas



Geriausia pradėti šunį mokyti pozytiviomis mokymo priemonėmis. Pabandykite išsiaiškinti, ką jūsų šuniukas mėgsta labiausiai. Tai gali būti maistas, žaislas, meilę išreiškiantis veiksmas ir t.t. Naudokite tai kaip atlygį už tikslų kokio nors veiksmo įvykdymą.



Dresavimas



Šuns pratinimas sėdėti



Sėdėjimas yra pagrindinė šuns padėtis daugelyje pratimų. Šuniui prie antkaklio prisegamas trumpas pavadėlis. Dresuotojas kaire ranka laiko pavadėlį (20 - 30 cm atstumu nuo antkaklio). Ištariama komanda ''sėdėt!''. Šuniui nevykdant komandos, pavadėlis truktelimas į viršų. Šunį, įvykdžiusį komandą, reikia džiaugsmingai pagirti žodžiu ''geras!'', bei paglostyti.



Šuns pratinimas gultis



Šuns įgudis gultis labai praverčia. Gulėdamas šuo ilsisi, ši poza geriausiai jį slepia. Šuo turi stovėti šeimininkui iš kairės pusės. Ištariama komanda ''gulėt!'' ir abiem rankomis menčių vietoje spaudžiame šunį prie žemės. Šuniui atsigulus, džiaugsmingai jį pagiriame.



Šuns pratinimas eiti greta dresuotojo



Šuo visada turi eiti greta dresuotojo iš kairės pusės. Sąlyginis dirgiklis - komanda ''greta!'', besąlyginis - staigus pavadėlio truktelėjimas, skanėstų davimas. Prisegę trumpą pavadėlį, šunį pastatome taip, kad dresiruotojo kairės kojos kelis liestų šuns mentę. Pavadėlį užsineriame ant dešinės rankos plaštakos, o laisvą pavadėlio dalį sulankstę suimame ta pačia ranka. Kaire ranka paimame už pavadėlio 20 - 30 cm atstumu nuo antkaklio. Pasakome komandą ''greta!'', truktelime pavadėlį ir tuo metu žengiame į priekį. Ėjimo metu, kad šuo sektų šeimininką, darome klaidingus, provokacinius veiksmus (paspartiname žingsnį, staigiai žengiame į šoną) ir truktelime pavadėlį. Kai šuo pribėga prie šeimininko, rekia jį džiaugsmingai pagirti žodžiu ''geras!'', paglostyti.



Šuns pratinimas prieiti prie dresuotojo



Šis įgūdis drausmina šunį, šuo pašauktas laiku prieina prie dresuotojo (šeimininko). Paliekame šunį sėdintį, gulintį ar stovintį ir nueiname nuo jo. Šuo turi likti savo vietoje. Atsisukę į šunį, nuleistojėe rankoje laikome skanėstą ir pašaukiame šunį ''pas mane!''. Šuniui atbėgus skanėstą keliame aukštyn. Šuo siekdamas kąsnelį, turi atsisėsti. Šuniui įvykdžius komandą (atbėgus pas šeimininką ir atsisėdus) atiduodame kąsnelį ir džiaugsmingai pagiriame. Jei šuo komandos nevykdo (t.y. pabėga, kviečiamas neatbėga) pririškite šunį prie ilgo pavadėlio ir tada mokykite komandos.



4 komentarai:

BariukaS rašė...

Ka daryti, norint, kad suo liktu vietoj, kai tik jam tai pasakai?

ernestukas rašė...

as tai su savo suniuku darau taip liepiu jam atsisest, sugniauziu kumsti ir rodau ji jam ir poleto traukies kartodama "ramiai" o kai reikia kad jis atbektu tada tiesiog ji pakvieciu ;D

ernestukas rašė...

;)))

Unknown rašė...

Dazniausiai tai ka mes vadiname sunu elgesio problemomis yra visiskai naturali ir normali sunu elgsena.Šunų dresūra gali būti labai paprasta ir maloni šun šeimininkui.